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Question 

number
Enquiry Response Date

Note

1  

Can an architect registered under Council of 

Architecture, India, with a proper registration 

number join the competition?

Yes, to meet the minimal qualification requirement 

at least one architect must be registered in his/her 

country and have the right 'to prepare a design 

project of the architectural part of the construction 

work of exceptional significance' (see Annex. X2, 

clause 5 for details).

To clarify this means that you must be registered in 

your country to prepare designs for buildings more 

substantial than just small-scale domestic projects.  

Lithuanian Law makes a distinction between these 

small-scale projects, and larger-scale public 

projects.  

29-Jun-16

2

Would a ARB registered architect be 

deemed to satisfy the technical capacity 

requirements of question 2.1 of Annex X1, and 

question 5 of Annex X2?

If not, would it be possible for a potential 

winner to form a joint venture at the point of 

selection/notification, in order to satisfy the 

technical capacity requirements?

See answer to Q.1 above.

30-Jun-16

3

A team lead by a non-registered inidividual 

but one of team member is a registered 

architect, is this composition acceptable for 

participation?

See answer to Q.1 above.

30-Jun-16

4

Does the future link from Convention Center 

include vehicle access or for pedestrian 

only?

Pedestrian only.

30-Jun-16

5 Is it possible to build underground ?
This is to the discretion of the competitor but please 

keep in mind the flooding risks.

30-Jun-16

6
Total required program is 9000 m2, is this the 

maximum allowed GFA ?
This is provided for guidance only.

30-Jun-16

7

The proposed building footprint is anticipated 

at 5000 m2, is this the actual limit or only 

speculation?

This is provided for guidance only.

30-Jun-16

8
Does the permanent exhibition require visitor 

to buy a ticket or free of charge?

Visitors must buy tickets at the entrance of the 

Science Centre.

30-Jun-16
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9

Is it correct to assume all the events program 

(black box, laboratory, experimentorium) are 

open to public and free of charge, except 

the planetarium ?  

See answer to Q.8 above.

30-Jun-16

10
Is it possible to provide the CAD file of Zalgiris 

Arena?
No

30-Jun-16

11
Is it possible to provide more photos of the 

site ?

Yes.  High resolution photos will be uploaded to the 

CPP IS and competition website soon.

30-Jun-16

12

I have a question regading to the delivery of 

the package.

In my country if you send the package by 

post it is necessary to put the name and the 

adress of the competitior, because is 

required by the post company.

Please can you say me in this occassion what 

can we do if the competition is anonymous?

Can we put my name and address in the 

exterior package without the registration 

number and in the interior envelopes only the 

registration number?

Where required by the postal company, the 

competitor may indicate the sender on the exterior 

of the package, however, the entire project within 

the package shall be anonymous. 

Please refer to pages 60-61 of the Competition 

Conditions.

30-Jun-16

13

The physical project elements defined on 

pages 67-68 include 6 A1 boards under 

heading A but also plans, sections and 

elevations under heading B and images 

under C. Do the drawings under B and C 

have to be included on the 6 A1 boards or 

are they submitted on separate boards?

This question is with the client for their consideration, 

and requires more time to answer. It will be 

answered in reasonable time.

01-Jul-16

14

An integral part of the competition entry is 

the masterplan which both demonstrates 

how the new science centre fits in the urban 

context and the design concept for the 

Nemunas island park. 

Please provide additional competition 

materials including an orthophoto image 

and a cad drawing of the wider area that 

would allow the design teams  to seriously 

approach this task. 

Additional information is not available.

01-Jul-16

15

Is it possible for the competition organizer to 

obtain and publish high resolution 

photographic materials other than the 

images included in the competition 

programme?

See answer to Q.11 above.

01-Jul-16

16

With regards to the “flexibility” and 

“combining” of the permanent exhibition 

spaces (pg. 35.) please clarify the 

requirements/ preference as follows: 

Must the design allow for 1 of the 3 spaces to 

be connected spatial to the other 2 or 1 

other at any time (depending on the scale 

and type of exhibition)  i.e. there is 1 volume 

which can is sub-divided  into 3 or 2; OR these 

3 exhibition spaces can be adjoining  each 

other with doors between them  OR can be 

“connected“ to each other via other spaces.

This is to the discretion of the competitor. However, 

the Client would like to retain as much flexibility in 

the design as possible, and to, for example, 

minimise disruption if one gallery is being re-fitted or 

updated by having the other galleries still being 

able to function.

01-Jul-16
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17

Laboratories: please clarify what type of work 

will be conducted in these areas. i.e. any 

need for isolation chambers, smoke 

chambers  etc etc.

Please allow for all the requirements to conduct 

experiments for teaching and research for children 

age 6-18 years old. At this competition stage we 

look to competitors for their suggestions.

01-Jul-16

18

What evidence needs to be given of the 

Technical Requirements for entry in Annex 

X2?

The document certifying meeting the minimum 

qualification requirements shall be requested only 

from the competitors that have won the first three 

places (I-III). To prove the minimal qualification 

requirement see answer to Q.1 above.

At this stage complete Annex 2 answering the 

'Yes/No' questions as requested.

01-Jul-16

19
Can you provide some High definition 

pictures of the site and an aerial photo?
See answer to Q.11 above.

01-Jul-16

20 Is it permisible to make a basement?
This is to the discretion of the competitor but please 

keep in mind the flooding risks.

01-Jul-16

21

Given the time taken by a rapid transporter 

(DHL) to ship the competition package to the 

address indicated in the competition 

documents: about 5 days because Kaunas is 

not the Capital of the State of Lithuania, and 

the presence of the month of August 

(holyday time for a lot of people, employees 

more than architects) do you think possible to 

postpone the date of submission of the 

competition documents? Possibility 

considered within the competition rules

The deadline for the competition is 14:00 GMT+3. 

14th September 2016. All entries must arrive by this 

time. 

02-Jul-16

22
The museum Footprint could be more than 

5000 square meters ?
This is provided for guidance only.

03-Jul-16

23

I notice the download unlike the website is 

not in my language. Whilst I am interested to 

compete I wonder if when all is said done 

that language is prohibitive to me?

Due to Lithuanian legal requirement competition 

conditions and Q&A must be also provided in 

Lithuanian, but all entries must be in English. 

Competition conditions and Q&A are identical in 

both languages.

03-Jul-16

24

We have a query in regards to the 

topography of the island:

Please refer to the attached Diagram which 

four areas have been indicated as A, B, C 

and D;

we were wondering if there are any functions 

to the indicated areas, is it possible to 

change these topography?

Right now there are no functions that would 

interfere with construction in indicated areas A, B, C, 

D. (see diagram A attached)

04-Jul-16

25

Perhaps you could receive the electronic 

design documents and  then print them. I 

could pay the fee of printing my works.in this 

case, there were plenty of time to do the 

better design, and save the money.

This question is with the client for their consideration, 

and requires more time to answer. It will be 

answered in reasonable time.

04-Jul-16
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